Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

25η Μαρτίου- εισαγωγικές δραστηριότητες


         Καλημέρα παιδάκια μας! 
        Σήμερα διπλή γιορτή! 
Χρόνια μας Πολλά!
       
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η επέτειος της Επανάστασης του 1821

         Είναι καιρός να ξεκινήσουμε σιγά σιγά την οργάνωσή μας και ν' ασχοληθούμε από το σπίτι μας με τη δουλειά μας ξανά. Η δουλειά μας βέβαια θα είναι δουλειά για το σπίτι και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το σχολείο, δηλαδή τη ζωντανή σχέση και την καθημερινή επαφή μας, με όλα όσα αυτή περιλαμβάνει: τη φασαρία, τα προσωπάκια, τα γέλια, τους τσακωμούς, τις συζητήσεις, τα παιχνίδια μας,  και ένα σωρό άλλα πράγματα που αυτές τις μέρες τόσο πολύ μας λείπουν!

       Θα χρειαστεί να συναντήσουμε πάλι την αγαπημένη μας σχολική τσάντα, (ουφ, ευτυχώς που δεν έμειναν οι τσάντες στο σχολείο, όταν ξαφνικά έκλεισε!), να την ανοίξουμε, να τακτοποιήσουμε τα βιβλία μας, να ξύσουμε τα μολυβάκια μας και να βρούμε τα τετράδιά μας. Επειδή θα έχουμε και εργασιούλες γραφής, αν θέλουμε, μπορούμε να εγκαινιάσουμε ένα ολοκαίνουριο τετράδιο που θα έχει τίτλο: Ημερολόγιο Καραντίνας και θα κάνουμε όπως οι ναυτικοί που, ενώ ταξιδεύουν στους ωκεανούς για πολλές πολλές μέρες μακριά απ' τη στεριά, κρατούν τις σημειώσεις τους στο λεγόμενο "Ημερολόγιο Καταστρώματος"! Να μια ωραία παρομοίωση για την κατάστασή μας, ε; Μπορούμε πάντως να γράφουμε και στα κανονικά μας τετράδια, ό, τι μας αρέσει και μας είναι βολικό.

      Ας αρχίσουμε τώρα με κάτι που ακούγεται, γιατί πολλή ησυχία έχει πέσει εδώ μέσα, δε νομίζετε; 

      Σας αφιερώνουμε λοιπόν το πρώτο τραγούδι και το αφιερώνουμε και σε όλη την Ελλάδα σήμερα που γιορτάζει τόσο βουβή και προβληματισμένη... Για να το ακούσετε, κάνετε κλικ εδώ

Θα βρεθούμε ξανά όταν όλα θα έχουν περάσει....
      
     Πάμε τώρα να δούμε και τους στίχους:

Θα βρεθούμε ξανά

Εδώ θα ρίξω στη θάλασσα
σαν πέτρες τα χρόνια που χάλασα
Εδώ θα μου φέρει το κύμα
ένα γράμμα που θα έχει και ρίμα*
και θα λάμπει στο τέλος η υπογραφή:
Κολοκοτρώνης, Μακρυγιάννης, Φιλικοί.*

 

Θα βρεθούμε ξανά
όταν όλα θα έχουν περάσει.
Στην Πατρίδα φιλιά
και κουράγιο να πεις, μην ξεχάσει.
Θα βρεθούμε ξανά
όταν όλοι θα έχουν αλλάξει
Θα βρεθούμε ξανά.

 

Εδώ αρχαία μου θάλασσα
που ξέρεις τι βάσανα τράβηξα
Εδώ θα μου στείλει τ’ αγέρι
ένα γράμμα απ’ τ’ αόρατα μέρη
ο χαμένος ο λόγος, ο πιο ζεστός:
Σεφέρης, Κάλβος, Εμπειρίκος, Σολωμός.*
      
*1    ρίμα=ομοιοκαταληξία
*2    ήρωες της Επανάστασης του 1821      
*3    σπουδαίοι Έλληνες ποιητές
 
Ιδέες για δραστηριότητες και εργασίες
  1. Ακούμε πολλές φορές το τραγούδι μέσα στις επόμενες μέρες και το τραγουδάμε κι εμείς. Το μαθαίνουμε στους γονείς και στ' αδέρφια μας φτιάχνοντας μια "οικογενειακή χορωδία". Εννοείται ότι εμείς είμαστε οι μαέστροι!
  2. Ψάχνουμε και βρίσκουμε στο διαδίκτυο ποιος έγραψε τους στίχους, ποιος συνέθεσε τη μουσική και ποιοι το τραγουδούν στο παραπάνω βίντεο. Γράφουμε τα ονόματα των δημιουργών στο τετράδιο.
  3. Αντιγράφουμε τους στίχους στο τετράδιό μας με όμορφα καθαρά γράμματα.
  4. Σχεδιάζουμε σε μια ολόκληρη σελίδα μια τεράστια καρδιά και τη γεμίζουμε με χρωματιστές λέξεις από συναισθήματα που μας δημιουργεί αυτό το τραγούδι.
  5. Σε μια λευκή κόλλα χαρτί ή στο μπλοκ ζωγραφικής μας ζωγραφίζουμε μια εικόνα γεμάτη χρώματα που να δείχνει πώς φανταζόμαστε την ημέρα που θα βρεθούμε ξανά όλοι μαζί στο σχολείο μας.
  
 Και τώρα άκου ένα παραμύθι
     
      "Τα Ελληνάκια" της Ευγενίας Φακίνου, είναι  ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα κεντήματα, τα λιθόγλυπτα και τα υφαντά της ελληνικής λαϊκής τέχνης. Για να το δείτε και να το ακούσετε κάνετε κλικ εδώ
       
    
        Στο τέλος του παραμυθιού ακούγεται ένα γνωστό επετειακό τραγούδι για την Επανάσταση του 1821, ο "Θούριος" του Ρήγα Φερραίου με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη και τη μουσική του Χρήστου Λεοντή. Αν θέλετε να το δείτε και να το ακούσετε κάνετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

        Για σήμερα τελειώνει εδώ η κουβεντούλα μας κι ελπίζουμε να σας άρεσε. Λίγο παρακάτω υπάρχει ένα ξεχωριστό πλαίσιο-παραθυράκι στο οποίο αν θέλετε μπορείτε να γράψετε τις εντυπώσεις, τα σχόλια, τις παρατηρήσεις σας, κάποια επιθυμία σας ή ακόμα κι έναν απλό χαιρετισμό σε όλη την ομάδα της τάξης μας. Περιμένουμε με αγωνία τα μηνύματά σας. Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια και θα επανέλθουμε σε λίγες μέρες με καινούριο υλικό.

Γεια σας και χαρά σας!
       


          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου