Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Εγώ κι εσύ μαζί


 Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Σήμερα Δευτέρα
ας πούμε καλημέρα...

Αύριο είναι Τρίτη
θα κάτσω μες στο σπίτι

να βρω κανένα χάρτη
τον μελετώ Τετάρτη

Πέμπτη θ' αποφασίσω
και θα προγραμματίσω 

Παρασκευή στο δρόμο
κι ο σάκος μου στον ώμο

Το Σάββατο δικός μου
γη κι ουρανός του κόσμου

Την Κυριακή πίσω ξανά
σβούρα η ζωή κύκλους γυρνά

και πάλι τη Δευτέρα 
θα πούμε καλημέρα

καινούρια εβδομάδα
πιο φρέσκια η λιακάδα

Όμως και με συννεφιά
έξω η κακοκεφιά!

   Καλημέρα και καλή εβδομάδα καλά μας παιδάκια! Ευχόμαστε στην καρδιά σας να λάμπει η λιακάδα και απ' το μυαλό σας να μη λείπουν τα όνειρα και τα σχέδια για τις εκδρομές που μας περιμένουν. 
   
   Αχ, πότε θα έρθει εκείνη η μέρα που θα πάρουμε το σάκο μας στον ώμο και θα βγούμε στο δρόμο... Όμως ως τότε, όπως λέει και το ποιηματάκι παραπάνω, ακόμα και με συννεφιά, εμείς θα παραμείνουμε μαζί και θα είμαστε χαρούμενοι. 
   
   Όταν μιλάμε για συννεφιά και λιακάδα σ' αυτές τις συνθήκες, δεν εννοούμε βέβαια τον καιρό που κάνει, αλλά κυρίως τα συναισθήματά μας. Η λιακάδα συμβολίζει το φως στην ψυχή μας, δηλαδή τη χαρά και την ελπίδα. Η συννεφιά από την άλλη μεριά μοιάζει με τη στενοχώρια και τη βαρεμάρα μας. Ο τελευταίος στίχος πάντως, σίγουρα μας δίνει αυτό που θέλουμε να κρατήσουμε όλοι μας περισσότερο από καθετί άλλο: Το κέφι μας! 
   
   Για να το ζωντανέψουμε, λοιπόν, διώχνοντας μακριά την κακοκεφιά μας, ορίστε παρακάτω ένα αγαπημένο τραγουδάκι, εξαιρετικά αφιερωμένο στους κολλητούς μας φίλους που, αν και δεν βρίσκονται κοντά μας αυτές τις μέρες, τα βάσανά τους είναι χωρίς αμφιβολία και δικά μας!


  
   Για να μη νομίζετε όμως πως μόνο εμείς κι οι κολλητοί μας μπορούμε να τραγουδάμε, πάμε να δούμε και μια παράσταση για να φτιάξει το κέφι μας για τα καλά! 



   Κι αφού ωραία τραγουδήσαμε κι εμείς κι ο κολλητός μας με το κολλητήρι του, ο φίλος μας ο Καραγκιόζης, ας κάνουμε και κάτι διαφορετικό...
   

   
    Έχετε κέφι για τάγκραμ; Τι είναι το τάγκραμ; Είναι ένα κινεζικό παιχνίδι σαν παζλ που αποτελείται από επτά κομμάτια. Αυτά τα κομμάτια είναι γεωμετρικά σχήματα και υπάρχουν άπειρες επιλογές να τα τοποθετήσουμε, ώστε να απεικονίσουμε διάφορα σχέδια. Στο παρακάτω παιχνίδι ο Μανώλης έκανε την προσπάθειά του και τώρα ήρθε η σειρά σας. 
   
   Ακολουθήστε τις οδηγίες που θα εμφανιστούν όταν κάνετε κλικ στο τετραγωνάκι που βρίσκεται κάτω δεξιά της οθόνης σας, αφού επιλέξετε το παιχνίδι που θα βρείτε λίγο παρακάτω. Περιμένετε, υπομονή! Διαβάστε πρώτα από εδώ:  

  • Χρωματίζετε με ένα κλικ στο χρώμα και ένα κλικ στο σχήμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια χρώματα θέλετε, παίξτε πολύ με τα χρώματα, έχει πλάκα. 
  • Ύστερα, σύρετε με το ποντίκι του υπολογιστή σας κάθε σχήμα στη θέση που πρέπει για να φτιάξετε το σχέδιο που σας προτείνει. 
  • Από το κόκκινο κυκλάκι που βρίσκεται στην άκρη κάθε σχήματος το στρίβετε όπως πρέπει για να μπορέσετε να το κολλήσετε σωστά στη θέση του.
Όταν το φτιάξετε, πατήστε "Επόμενο" στ' αριστερά της οθόνης για να συνεχίσετε με άλλα σχέδια.  

Έτοιμοι;;;; Φύγαμεεεεε...
 κάνοντας κλικ ΕΔΩ!!!
  

   Ελπίζουμε να σας αρέσει. Εννοείται πως είναι στη διάθεσή σας πια και όποτε θέλετε μπορείτε να το βρίσκετε εδώ, να το ανοίγετε και να παίζετε μέχρι να το καταφέρνετε τέλεια. 

Εργασίες στο τετράδιο  

   Αρκετά όμως με την οθόνη, αν και δεν ξεμπλέκει κανείς μας έτσι εύκολα από αυτήν. Ας συνεχίσουμε τώρα με τα εργαλεία της δουλειάς μας που βρίσκονται στην τσάντα ή στα γραφείο μας. Μολύβια, χρώματα, τετράδιο...
   
   Πρώτα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τις εργασίες που σας προτείνουμε παρακάτω και στη συνέχεια να τις δουλέψετε με επιμέλεια στο τετράδιό σας:
  
  1. Γράψτε 4-5 παροιμίες για το Μάρτη που φεύγει και για τον Απρίλη που μας έρχεται. 
  2. Σκεφτείτε και γράψτε το πιο πρωτότυπο Πρωταπριλιάτικο ψέμα, ίσως ένα ψέμα που θα θέλατε πολύ να είναι αλήθεια. Μπορείτε, αν θέλετε, να πάρετε μια ιδέα για τέτοια ψέματα κάνοντας κλικ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ, διαβάζοντας μια σχετική ιστορία της Σοφίας Γαβριηλίδου από το Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων της Β' τάξης. 
  3. Γράψτε 5 προτάσεις με πράγματα που ζείτε αυτές τις μέρες και σας κάνουν να νιώθετε "συννεφιά". Χρησιμοποιήστε λέξεις συναισθημάτων, όπως μοναξιά, λύπη, θυμώνω, βαριέμαι, κτλ. Ζωγραφίστε από κάτω ένα σύννεφο με θλιμμένη φατσούλα.
  4. Γράψτε 5 προτάσεις με πράγματα που ζείτε αυτές τις μέρες και σας κάνουν να νιώθετε "λιακάδα" με λεξούλες όπως απολαμβάνω, χαλαρώνω, τρυφερότητα, χαρά, κτλ. Ζωγραφίστε από κάτω έναν ήλιο με χαρούμενη φατσούλα.
  5. Αντιγράψτε και λύστε κάθετα τις παρακάτω πράξεις και κάντε δοκιμή-επαλήθευση για καθεμία:
  • 4.128 + 3.265 =

  • 4.492 + 2.825 =

  • 2.020 - 1.987 =

  • 9.800 - 3.482 =

  • 48 Χ 72 =

  • 800 Χ 56 =
   
Οι φωτογραφίες σας
   
   Απολαύστε, τέλος, και μερικές εργασίες συμμαθητών σας από την προηγούμενη φορά. Συγχαρητήρια σε όλους, είστε υπέροχοι!
   
 







 













 













    Ωραία!!! Πολύ χαιρόμαστε που τα είπαμε πάλι. Έχουμε χρόνο ως την επόμενη φορά να ετοιμάσουμε για σας καινούρια αφιερώματα και εργασιούλες. Κι εσείς φυσικά, έχετε μπόλικο χρόνο να ασχοληθείτε μ' αυτές που σας ετοιμάσαμε ήδη. Μπορείτε να τις στείλετε με φωτογραφίες στo email της δασκάλας του ο καθένας. 

   Μην ξεχνάτε, επίσης, πως μπορείτε να μας γράψετε τις εντυπώσεις σας ή ένα σύντομο χαιρετισμό εδώ ακριβώς παρακάτω στα σχόλια. Τα λέμε, λοιπόν, με υγεία και χαρά την επόμενη φορά! 





1 σχόλιο:

  1. Κυρία Δάφνη ου άρεσαν πολύ οι ασκήσεις σας, ιδιαιτέρως των μαθηματικών. Ελπίζω να τα πούμε σύντομα από κοντά. Περιμένω κι άλλες ασκήσεις. Γεια σας.Με αγάπη
    Ξανθίππη

    ΑπάντησηΔιαγραφή