Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Εικαστικά! Λουλούδια στην Ιαπωνική Τέχνη!




ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ


Λουλούδια στην Ιαπωνική Τέχνη


Αγαπημένα μου Τριτάκια, τι κάνετε; Ελπίζω να'στε όλοι καλά και να χαίρεστε όσο μπορείτε αυτές τις όμορφες ηλιόλουστες μέρες!😉

Το σημερινό μας μάθημα λοιπόν είναι εμπνευσμένο από την Ιαπωνική Τέχνη και πιο συγκεκριμένα τα πανέμορφα λουλούδια που ζωγράφιζαν εκείνη την εποχή πάνω σε χαρτί η μετάξι με πινέλα, μελάνι και διάφορα είδη φυσικών χρωμάτων. 

Για να δούμε μερικά παραδείγματα από ζωγραφιές στο χέρι η εκτυπώσεις (οι πρώτες εκτυπώσεις σε χαρτί πραγματοποιήθηκαν από τους Κινέζους γύρω στο 200 μ.χ. και λίγο αργότερα από του Γιαπωνέζους αλλά η τέχνη της εκτύπωσης σε ύφασμα από χάραξη σε ξύλο, μέταλλο η άλλα υλικά ήταν διαδεδομένη σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς όπως ο Αιγυπτιακός, ο Ινδικός αλλά και ο Μινωικός και ο Ελληνικός πολιτισμός).





















Το χαρτί είχε συνήθως κιτρινωπό η καφετί χρώμα όπως οι αιγυπτιακοί πάπυροι και οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν τα λουλούδια σε μεγάλο μέγεθος για να έχουν ένα  εντυπωσιακό αποτέλεσμα αλλά και για να μπορέσουν να αποδώσουν όλες τις λεπτομέρειες που ήθελαν, μη ξεχνάτε ότι ζωγράφιζαν κατευθείαν με πινέλο το οποίο θέλει μεγάλη προσοχή και δεξιότητα και φυσικά δεν μπορούσαν να πετάξουν το χαρτί η να το τσαλακώσουν σε περίπτωση λάθους γιατί ήταν πολύτιμο αγαθό και η διαδικασία παραγωγής του ήταν δύσκολη και επίπονη.









Το ίδιο ίσχυε και για τις εκτυπώσεις παρόλο που σίγουρα η διαδικασία ήταν λίγο πιο ασφαλής αλλά με περισσότερα στάδια. 

Πρώτα χάραζαν το σχέδιο σε μια επίπεδη ξύλινη επιφάνεια, στη συνέχεια πρόσθεταν το μελάνι και τα χρώματα στα διάφορα σημεία της εικόνας και αφού εκτύπωναν το σχέδιο πάνω στο χαρτί με μια διαδικασία που μοιάζει λίγο με το σιδέρωμα των ρούχων. 

Ύστερα ξαναζωγράφιζαν κάποια σημεία, σκούραιναν κάποια άλλα και φυσικά έβαζαν και την υπογραφή τους στο πλάι η κάτω δεξιά και αριστερά.




Τα λουλούδια που απεικόνιζαν συνήθως ήταν ίβίσκοι, λωτοί, άνθοι κερασιάς, μπλέ/μωβ καμπανούλες και διάφορα είδη νούφαρων.

Σας αφήνω λοιπόν να δημιουργήσετε ότι και όπως θέλετε από τις εικόνες που σας έδειξα, ξεκινώντας πάντα με ένα προσεκτικό σχέδιο, κατά προτίμηση μεγάλου μεγέθους λουλούδια και φύλλα στο χαρτί και φυσικά έντονα χρώματα και σκουρόχρωμες σκιές μέσα στο κέντρο του λουλουδιού, στα φύλλα και λίγο στα κοτσάνια για να μην φαίνονται επίπεδα τα σχήματα μας όπως έχουμε εξηγήσει σε άλλα μαθήματα.

Να περνάτε καλά, φιλιά πολλά!


Ευαγγελία Βολακάκη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου